Menü Kapat

Tarihi, Kültürel Mirasımız ve Festivaller

Tarihi, Kültürel Mirasımız ve Festivaller

28 Ekim 2011    

     Malatya Valimiz Sayın Ulvi Saran tarafından 26 Ekim 2011 tarihinde İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile bu yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında ikincisi yapılacak 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin tanıtımı yapıldı.
 
     Festivaller; ekonomik kazanç ve tanıtım sağlaması amacıyla yapılan organizasyonlardır. Şehrimizin doğal güzelliklerin yanı sıra, kültürel ve tarihsel eserler ile turistik açıdan büyük öneme sahip olması, şehrimizde düzenlenen çeşitli festivaller ve bu zenginliklerin tanıtılması içinde başta Sayın Valimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Siyasilerimiz büyük ilgi göstermektedirler.
 
    Malatya’mızda yapılan festivallerin sayısı ve nitelikleri ile önemli gelişme göstermişlerdir. Bir dünya markası Arguvan Türkü Festivali, Malatya Fuarı ve Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali, Yeşilyurt Kiraz-Kültür ve Spor Şenliği, 3. Fethiye Kültür ve Sanat Festivali, Yazıhan Kültür ve Sanat Festivali, Horata Kültür ve Sanat Şenliği, Geleneksel Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, Hekimhan Kültür ve Müzik Şöleni, Güzelyurt Kültür ve Sanat Şeniği, Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, Doğanşehir 3. Elma ve Kültür Şenliği, Akçadağ Belediyesi 3. Bal Armut Kültür ve Sanat Şöleni, Doğanyol Nar ve Kültür Festivali, Battal Gazi Malatya Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu ile çeşitli kongrelerin yapılarak bölgemizde çok önemli bir hizmeti yapmaktadırlar.
 
     Diğer taraftan Malatya bilenen 10 bin yıllık tarihi ile neolitik, kalkolitik, tunç çağı, Hitit, Asur, Med, Pers, Roma, Arap, Bizans Selçuklu, çeşitli Beylikler ve Osmanlı dönemi olmak üzere çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Aslantepe, Nemrut Dağı, Fırıncılar Höyük, Bayramtepe Höyük, Ören Höyük, ikinciler Höyük, Aslantaş, Kağköy Kaya Kabartmaları, Levent Vadisi, Ansur ve Kaletepe Höyük görülebilecek arkeolojik alanlarının yanı sıra Eskimalatya, Aslantepe ve Arkeoloji Müzesi'nde bulunan 15.000 nadide eserlerden olan Neolitik Heykelcikler, Kılıç ve Mızrak Uçları, İnsan Mezarı, Mühür Baskılar (Bulle), Kral Mezarı, mühür ve mühür baskıları da kültür hazineleri ile günümüze ışık tutmaktadır.
 
     Çobanlı Konağı, Ulu Camii, Mir-i Liva Ahmet Paşa Camii, Gümrükçü Osman Paşa Camii, Molla Eyüp Mescidi, Cafer Paşa Camii, Yeni Camii, Hanikâh, Çarşı Hamamı, Elmasik Hamamı, Osman Paşa Hamamı, Osman Paşa Çeşmesi, Eski Arapgir Kalesi, Büyük Kozluk Köprüsü, Eski Arapgir Kale Köprüsü, Arga Tepesi, Ören Höyük, İkinciler Höyük, Levent Vadisi-Bağköy Kaya Kabartmaları, Karahöyük, İsahöyük, Morhamam (Uzunoğlan) Höyüğü, Roma Mezarı, Merkez Tümülüs İki Mezarlık Doğal Akvaryum, Somuncu Baba Boğazı, Tohma Çayı Doğal Vadisi, Aşudu (Günpınar) Şelalesi, Kavlak Köprüsü, Taş Köprü, Nadir Köprüsü, Ulu Camii Minaresi, Danabey Minaresi, Hacı Müsrif Minaresi, Somuncu Baba Camii Minaresi, Mehmet Paşa Kütüphanesi, Bedesten, Hasan Paşa Hamamı, Zengibar Kalesi, Sulu Mağara, Roma Sur Kalıntıları, Taşhan, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Köprülü Mehmet Paşa Hamamı, Kilise, Güzelyurt Höyük, Kale Surları, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Ulu Camii, Melik Sunullah Minaresi, Emirömer Mescidi, Karahan Camii, Ak Minare Camii, Sütlü Minare (Çermik), Namazgah, Alacakapı Mescidi, Sıddı Zeynep Kümbeti, Kanlı Kümbet, Halfetih Minaresi, Toptaş Camii, Şahabiye-i Kübra Medresesi, Ahmed Duran Mescidi ve Türbesi, Kırk Kardeşler Şehitliği, Eşref Höyük, Kabak Abdal Türbesi, Abdülrezzak, İriağaç Camii, Fethiye Höyük, Kuruçay Höyük (Hacı Höyük), Buzluk, Kaletepe Höyük Malatya’mızın diğer tarihi yapıtlarıdır.
 
     Akarsular ve dağ eteklerinden çıkan kaynak sularının bolluğu, Sultansuyu Karakaya Barajı, Levent Vadisi, İspendere, Balaban, Harap Şehir İçmeleri, Orduzu Pınarbaşı, Horata, Gündüzbey, Davullu Pınar, İnek Pınarı, Sürgü Takas, Sulu Mağara, Günpınar Şelalesi, Somuncu Baba ve Çevresi doğal güzellikleriyle Malatya'nın büyük öneme sahip değerlerdir.
 
     Yöremizdeki meyva bahçeleri, dünyaca ünlü kaysısından kirazına, elmasından armuduna, narına, dutuna, cevizine kadar her meyveyi yetiştirmek ve taze taze bulup yemek mümkündür.
 
    Geleneksel el sanatlarımız, giyim tarzımızla 70'den fazla köfte çeşidi ile sarma ve dolmalar mutfak Kültürümüzü zengin kılmaktadır.
 
     Arapgir Belediyesi tüzel kişi olarak Tarihi Kentler Birliği üyeliğine kabul edilmiş. Ōzellikle Arapgir adına Araprgir Kültür Derneği’nin; Arapgir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çekül Vakfı işbirliğinde birçok tarihi kültürel sosyalojik değerlerinin tekrar gündeme alınıp değerlendirme çalışmaları ve projeler başarı ile sürdürülmektedir.
 
     Doğal güzelliklerin yanı sıra, kültürel ve tarihsel eserler ile turistik açıdan büyük öneme sahip olan ilimiz ne yazıktır ki istenilen seviyede ekonomik girdiyi artırmak ve bölgemizin ve insanlarımızın ekonomik ve kültürel açıdan gelişine katkı bulunmak için başta Sayın Valimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımızın, Kaymakamlarımızın, Siyasilerimizin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarına biz Malatya’lılarda katkı sunmalıyız. Bu konunun gelişimi için yapılmasında fayda gördüğüm hususlar:
  • Türkiye Turing Otomobil Kurumunun Türkiye’de turizmin gelişimi için yapmış olduğu çalışmalardaki birikimlerinden (Safranbolu, Kariye Müzesi ve çevresinde, Yıldız Parkındaki Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Pembe ve Yeşil Seralar, Emirgân Parkındaki, Beyaz Köşk, Sarı Köşk ve Pembe Köşk, Çamlıca Tepesi Tesisleri, Hıdiv Kasrı v.b birçok eserleri) faydalanarak Malatya’mızın kültür ve değerlerini ortaya çıkarmalı.
  •  Restore ettiğimiz tarihi konakları, Malatya Evi Müzesi, Pansiyon, Malatya’mıza özgü el sanatlarının yapılıp sergilendiği dükkanlar, Malatya ev yemeklerinin yapılıp sunulduğu lokanta ve kafeteryalar, Malatya’mıza özgü hediyelik eşya dükkanları gibi mekanlara çevirerek hem işsizliği hem de Malatya ekonomisine katkı sağlamalı,
  •  İl ve İlçelerimizde düzenlenen Kültür festival programları ile Kültür turlarını entegre edilerek TURSAB gibi kurumlardan bölgemizin gezi ve konaklama programlarının yapılması sağlanmalı.
  •  İstanbul ve Ankara’da yapılan Malatya Günlerinde yapılacak çalıştaylarla, konunun tarafları olan Sivil Toplum Örgütlerini, Devlet Kurumlarını ve özel sektörü bir araya getirerek bölgenin tanıtımı için yapılması gereken noktaları belirlemeyiz.

    Bilgin AKBAL/Elektrik Yük. Müh.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir