Resmin Bütününü Görebilmek
Siyasi ve sosyal olayları, gelişmeleri değerlendirirken tek açıdan bakmak yerine çok boyutlu bakabilmeliyiz. Bu bakış açısı gerçeği görmemizi sağlayacaktır. Modern tabirle, empati diyorlar ya… Yani muhatabımızın yerine kendimizi koyarak olaya bakabilmeli, onun açısından anlamaya çalışmalıyız.
Gerek sosyal olayları ve gerekse insanları değerlendirirken tek boyutlu bakış açısıyla değerlendirmemek gerekir.
Yarıya kadar su dolu bir bardak için kimisi “yarısı dolu”derken, bir başkası “yarısı boş”diyebilir.
Genel insani özellikler bakımından ahlaklı, dürüst bir insanın hata yapabileceğini, genelde kötü davranışlar sergileyen bir insanın da doğru bir davranış sergileyebileceğini, güzel bir iyilik özelliği olabileceğini unutmamalıyız. İnsanları hep iyi, hep kötü diye tasnif etmemeli, karşılıklı geçiş kapılarını açık bırakmalıyız. Aksi takdirde iyiler hep iyi, kötüler hep kötü kalırdı
Şimdi resme dikkatlice bakınız. Resimde gördüğünüz bayanın yaşı hakkında fikir yürütünüz. Eğer resimde gördüğünüz bayan gençse, bir başka kişi yaşlı bir bayan gördüğünü söyleyebilir.
Bu resmi sınıftaki öğrencilere gösterdiğimde genç, güzel bir bayan resmi olduğu genel kanaati hakimken sınıfın diğer tarafından,
-Hayır! Orada yaşlı bir kadın var.
Diye bağırdı başka bir öğrenci. Yapmak istediğimde tam olarak buydu zaten. Resimde gördüğümüz aslında baktığımız açıya göre değişiyordu.
Resimde hem genç bir bayan hem de yaşlı bir bayan resmi iç içe geçmiştir. Yani hem genç bayanı gören ve hem de yaşlı bayanı gören doğruyu söylüyor. Ancak her ikisinin de gördüğü resmin tamamı değildir.
Siyasi, sosyal ve insani konuları değerlendirirken genellikle bu resimde olduğu gibi görmeye şartlandığımız şeyleri görüyoruz. Bazen gerçek olan gözümüzün önündedir de göremeyebiliriz. Biri bize birde şöyle bak dediği zaman öyle bakmayı deneyelim. Ne kaybederiz ki?
3 Nisan 2014
Mehmet Nuri KAYNAR
www.besam.org.tr