Ömür Nasıl Geçiyor?
– Hayattan Ne İstediniz de Size Vermedi ? –
Bu gününe kadar kaç tane kişisel gelişim kitabı okudunuz? Kaç kişisel gelişim seminerine katıldınız? Ben ilgim doğrultusunda kitap okumayı severim. Saymadım ama kişisel gelişim içerikli elliye yakın kitap okumuşumdur. Elimdeki katılımcı belgelerine göre yirmiye yakında seminer ve eğitim tarzı kişisel gelişim içerikli etkinliğe katılmışım. Elbette ki kitapların da eğitimlerinde insana çok değerler kattığını inkâr etmeden şunu bütün içtenliğimle ifade etmeliyim ki; Her şey sizde başlıyor. Siz de bitiyor. Siz istemezseniz ya da siz değişime, gelişmeye direnirseniz kimsenin sizin için yapabileceği bir şey yok. Bir an durup düşünmenizi rica ediyorum. Şu an neredesiniz? Nereye doğru gidiyorsunuz? Olduğunuz yerden memnun musunuz? Bana göre kişisel gelişimin başlangıç sorusu işte budur.
Nerede olmak istiyorsun? Hedefin Nedir?
Gelişim, değişim sürecidir. Kendini geliştirmekse; olmak istediğimiz, belirlediğimiz bir kişisel durumu elde etmek için gerçekleştirdiğimiz değişim sürecidir. Başka bir deyişle kişisel gelişim, olmak istenilen yere aşama aşama varma gayretidir.
Kâinatta her şey değişiyor. Metabolizmamızda ki hücrelerden tutunda yeryüzünde ve gökyüzünde değişmeyen hiçbir şey yok. Düzen sürekli değişim üzerine kurulmuş. Hareket etmeyen, yerinde duran hiçbir şey yok. Zaman ilerliyor… Değişim ve hareket üzerine kurulmuş düzen içerisinde hareket ve değişimden kaçınmak insanın kendisini aldatması olur. Bu değişim ve gelişime ayak uydurabildiğimiz oranda hayattan istediklerimizi alabiliriz.
Kişisel gelişim için önce olmak istemek ve olunmak istenilen yeri belirlemek gerekmektedir. Kişinin ne istediğini belirlemesi çok önemlidir. Hedefimizi belirlerken, detaylar da çok önemlidir. Ulaşılabilir alt hedefler konularak aşamalı olarak büyük hedefe doğru ilerlememiz gerekiyor. Eğer hedef doğru belirlenmezse, hedefe varmak uzadıkça motivasyon kaybı artacak ve büyük ihtimalle zaman içerisinde o hedeften vazgeçilecektir. Oysa alt hedefler dediğim hedeflerle aşamalı yöntem benimsenirse ulaşılan her ara hedef motivasyon unsuru olacak ve büyük hedef için konsantrasyon daha rahat sağlanacaktır.
Günümüzde İnsan hayatını ortalama yetmiş yıl olarak düşündüğümüzde kulağa çok gelebilir ama çevrenizde bu yaşlara gelmiş tanıdıklarınıza şu soruyu sorduğunuzda: “Ömür nasıl geçti?” çoğu zaman aldığınız cevap : “Nasıl geçtiğini anlayamadım.” Nasıl geçtiğini anlamamız için bizim hayattan istediklerimizi bilmemiz gerekiyor. Onun için hedef belirlemek çok önemlidir. Hedef olmadan da hayat bir şekilde sizi bir yerlere sürükler elbette ama götürdüğü yer çoğu zaman sizin istediğiniz, sizi mutlu eden bir yer olmayabilir. Bu da çok değerli olan ve dönüşü mümkün olmayan insan ömrü için göze alınabilecek bir durum değildir.
Yani dostlar; Gelişim için hedefimiz/hedeflerimiz olmalıdır. Hayata şunları haykırın : “Ey Rabbimin bana bahşettiği hayat! Senden şunları istiyorum. Bana verilen bu ömür içerisinde senden aşamalı olarak bunları alacağım.”
Hedef, aynı zamanda ulaşılabilir olmalıdır. Ulaşılamayacak hedef gerçekçi değildir. Büyük hedef ve buna bağlı alt hedefler de oluşturulabilir. Hedef için doğru planlama yapmak, ara hedefler belirlemek ve zamanlamayı iyi ayarlamak gerekir. Hedefler küçük ya da büyük olabilir. Önemli olan sizi, varmak istediğiniz noktaya taşıyabilmesidir.
Neden Kişisel Gelişim?
Her insan kendi potansiyeli ile doğar. İnsan fiziksel olduğu kadar nitelik olarak da gelişebilir. Kişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha öteye taşıması işine kişisel gelişim diyebiliriz. Kişisel gelişimin en temel noktası, kişinin kendini tanımasıdır. Kişinin kendini tanıması, hangi alanlarda ne durumda bulunduğunu belirlemesi ve eksik olduğunu düşündüğü alanlarda kendini geliştirmeye karar vermesi, kişisel gelişim sürecinin başladığı andır.
Önce “ben” iz herkes kendi çapında bir benliktir. Her insan farklıdır. Bunlar biyolojik farklılıklardan tutunda psikolojik farklılıklara kadar her insanın kendine mahsus özellikleri vardır. Parmak izlerimize kadar başka ben yok yani… Bu gerçeği kabullenelim dolayısıyla planlamalarda kişilere mahsusu yapılmalıdır. Okul ortamlarında verilen genel eğitimden ayıran temel alan işte burasıdır. Her insan kendine mahsus özel potansiyellere, yeteneklere, algılara, eksikliğini hissettiğiniz bilgilere ve inançlara sahiptir. Kişisel gelişim, isteklerinizi elde etme yolundaki en büyük gücünüz olan “kendini tanıma’’ yolculuğudur.
Kıymetli Okurum ; bugüne kadar hayatınızın geçen zaman dilimlerini gözünüzün önünden geçirin yaşadıklarınızdan neyi, neye, ne kadarına siz karar verdiniz? Adınız seçilirken size soruldu mu? Hangi okullara gideceğinizden, hayatta neleri seçtiğinize kadar her şeye siz mi karar verdiniz? Hayır mı? Bende tam olarak bundan bahsediyorum. Bundan sonra eğer ihtiyaçlarınıza göre siz planlı gelişimi seçmezseniz yine biri ya da birileri sizin adınıza bu seçimleri yapacaktır. Artık kim olduğunu bilen, potansiyellerini ve hedeflerini doğru şekilde tespit edebilen ve bu yolda daha önce hiç kullanmadığı güçlerini kullanabilen SİZDEN bahsediyorum.
Kişisel Gelişimin Amacı
Kişisel gelişim, bireyi çok yönlü geliştirmeyi amaçlar. Çünkü insanı sosyal hayatta etkili, verimli, güçlü kılmanın yolu bilgi yapılandırmasıdır. İnsan bunu ancak farklı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar. Bu öğrenmeler arasında ilişki kurduğu takdirde yaratıcı düşünme becerisi kazanabilir. İşte kişisel gelişim ile bu amaçlanarak, birey bu potansiyel ve ilişkileri güçlendirip geliştirerek yapılandırmaktadır.
Her insan istese de istemese de değişimin içinde yer alır. Kişisel gelişim, yaşamsal süreklilik olan değişimden farklıdır. Kişisel gelişim bilinçli değişimi gerektirir. Kişiler yeteneklerini, bilgi ve davranışlarını, kişisel kabiliyetlerini bilinçli seçimlerle belirli bir yöne ve yola programladıklarında meydana gelir. Kişisel gelişim her insanın şu anki hal ve durumundan kendisinin en yüksek hal ve durumuna geçiş yapmayı bilinçli olarak istediği anda başlar.
Kişisel gelişim, akıl ve kalp pusulanızı birlikte kullanarak yolunuzu çizdiğiniz bir başarı haritasıdır.
Kişisel gelişim yolculuğunuzda yolunuz açık olsun.
30 Temmuz 2015
Mehmet Nuri Kaynar / BESAM Başkanı