Menü Kapat

Malatya Eğitim Bursu Platformu

Malatya Eğitim Bursu Platformu

24 Kasım 2010

     Geçtiğimiz yıl 14 Aralık 2009 tarihinde yapılan Malatya Sivil Toplum Örğütleri Birliği (MASTÖB) Olağanüstü Kongre sonra Yönetim Kurulu olarak Malatya Eğitim Vakfımızı (MEV) ziyaret etmiştik. MEV Mütevelli Heyet Bakanı Sayın Prof. Dr. Mesut Parlak Hocamız ziyaretten son derece memnun olduğunu belirterek MEV’ın vergiden muaf Türkiye’de kurulu sayılı vakıflardan biri olduğunu, eğitim vakfı olduklarından sadece eğitimle ilgili çalışmalarda yer aldıklarını, Malatya Eğitim Vakfımıza verilen bağışları bir zekat gibi kabul edip en kısa zamanda ihtiyacı olan öğrencilerimize ilettiklerini belirtmişlerdi. Hocamızın bu kısa ve öz konuşması çok hoşuma gitti ve o gün bu gündür unutmadım.

    Yine aynı ziyaretler kapsamında geçtiğimiz şubat ayında da Malatyalı İşadamları Derneğimize (MİAD) yapmış olduğumuz ziyarette konuşulan konular arasında öğrenci bursu da gündeme gelmiş, MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yunus Akdaş’da İstanbul’da 10, Malatya’da da 30 olmak üzere toplam 40 civarında Dernek ve Vakfımız tarafından burs verilmekte olduğunu ve bunların birbirlerinden kopuk halde çalışmış olmalarından;
1-    Öğrencilerimizin burs alamama endişesi ile bu 40 civarındaki Dernek ve Vakıflara ayrı ayrı müracat etmeleri,
2-    Müracatlar sırasında istenen evrakların temini öğrencilerimize hem zaman kaybı, hem de maddi külfet getirmesi,
3-    Aynı öğrenciye 2 veya daha fazla yerden burs elde imkanı doğarken, başka bir öğrencinin burs alamama durumunun olması (adil dağıtımın oluşmaması )
4-    Her bir Dernek ve Vakfımızın ayrı bir burs verme prosedürü, işleyişinin olması,
5-    Burs veren bağışcıların tavsiye ettikleri öğrencilerin dikkate alınmaması…. v.s.
 
    Gibi sorunları; burs talebinde bulunacak öğrencileri, burs verenleri buluşturacak ayrıca burs dağıtan Dernek ve Vakıflarımızın kullanımına açık olacak bir veri tabanı sistemi oluşturacaklarını ve bu sistemin kurulma çalışmalarını da MİAD Yüksek İştişare Kurulu Başkanı Sayın Dr. K. Naci Ekşi Beyin Başkanlığında oluşturulan bir heyet tarafından yapılmakta olduğunu belirtmişlerdi.
 
    Geçtiğimiz günlerde de Malatya Valiliği ve Malatyalı İşadamları Derneği ile birlikte Malatyalı ihtiyaç sahibi her üniversite öğrencisine burs sağlamak amacıyla hayata geçirilen Malatya Eğitim Bursu Projesi ile geleceğimize yön verecek çocuklarımızın onurlu yaşam şartlarında eğitimlerini yapabilmelerini kolaylaştırmak, ihtiyaç sahibi öğrencinin öğrenim görememe riskini ortadan kaldırmak, güven duyulan bir burs sistemi oluşturarak şeffaf, denetlenebilir ve herkese açık bir sistem ile katılımcıları arttıracak, insanların gönül rahatlığı ile bu hayırlı işe dahil olmalarını sağlamayı hedefleyen, öğrencilerin de beklentisi yönünde adil, yeterli ve onuru koruyan bir burs dağıtım sistemini oluşturmak için Malatya Eğitim Bursu Platformunu kurmuşlar. Bu Projenin tanıtımı 28 Ekim 2010 tarihinde Anemon otelinde düzenlenen basın toplantısında Sayın Valimiz Doç.Dr. Ulvi Saran, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır, MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yunus Akdaş ve MİAD Yüksek İştişare Kurulu Başkanı Sayın Dr. K. Naci Ekşi ile birlikte yapmışlardır.
 
    Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda konuya ilişkin detaylı açıklamalardan elde ettiğim bilgilere göre; her öğrenci için ayda 150 TL olmak üzere 8 aylık 1 eğitim yılını kapsayacak şekilde toplam 1200 TL yıllık burs verilecek olup öğrenciler 30 Kasım 2010 tarihine kadar www.malatyaegitimbursu.com internet adresinden burs talep kayıtlarını yapalabilmektedir.
24 Kasım tarihine kadarki öğrenci burs talep başvuru sayısı 6500 ün üstünde olup ve bu sayı hızla artmakta olduğu internet sayfasından izlenmektedir. Bu öğrencilerin internet üzerinden doldurmuş oldukları kişisel bilgilerden; ilçelere göre dağılım, ailenin sosyal güvenlik durumu, ailesinin aylık gelir seviyesi, daha önce burs alıp almadıkları, okudukları sınıflara göre dağılım, okuduğu üniversitelere ve dallara göre dağılım, Malatya’nın ilçelerine göre tasnif edilerek sistemden istatistiki bilgiler alınabilmektedir. Ayrıca bu bilgiler Malatya Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından denetlenmekte, yanlış beyan edilen bilgiler düzeltilerek burs dağıtım kriterlerine göre puanlama yapılmaktadır.
 
    Burs verenler; ister her öğrenci için 1200 TL yıllık bağışı, kendi ilçesindeki bir öğrenciyi veya Malatya genelinde istediği bir öğrenciyi seçerek burs verebilmektedir. Veya sisteme kayıtlı Dernek ve Vakıflardan birini seçerek bursiyer seçimini belirlediği Dernek veya Vakfa bırakabilmektedir.
 
    Burs verenin yapacağı bağış miktarı yıllık 1200 TL altında da olabilmektedir. Bu durumda da bir havuz oluşturularak toplanan paralar yine her örgenci için 150 TL aylık  (Yıllık toplam 1200 TL) burs parası öğrenci için açılan hesaba 8 ay boyunca yatırılacaktır.
Bu projede pilot bölge olarak seçilen Doğanşehir’de başvurular toplanmış ve burs ödemeleri için hazırlıkların büyük oranda tamamlandığı bildirilmiştir.
 
    Vergi avantajları dolayısıyla Malatya Valiliği bünyesinde kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı kanalı kullanılarak toplanıp, dağıtılacaktır. Malatya Eğitim Bursu Yönetiminin her yıl sistemde iyileştirmeler yaparak sistemin tüm Türkiye’deki Malatyalılar için yaygınlaştırmayı hedeflemişlerdir.
 
    Geçen ay Arguvan Eğitim Vakfının düzenlediği geceye katılmıştım. Arguvan’nın bütün köy dernekleri ve davetliler bir yarış halinde burs parası toplamaları, Üniversite öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için 40 civarındaki Dernek ve Vakıflarımızın bir hizmet yarışı içinde olmaları, MİAD’nın hazırlatmış olduğu bilgisayar program yazılım hizmeti ile Devlet Yönetiminin, Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelerek göstermiş oldukları birliktelik Türkiye’mizde güzel bir örnek olacak niteliktedir.
 
    Bilgin AKBAL /Elektrik Yük. Müh.
 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir