Menü Kapat

Küresel Isınma İle Artan Çevre Sorunları

Küresel Isınma İle Artan Çevre Sorunları

30 Ağustos 2010   
     Petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımının aşırı artması, atmosfere verilen karbondioksit gazını artırmaktadır. Bu durum hava sıcaklıklarını ar tırarak küresel ısınma sebep olmaktadır. Küresel ısınmanın sonucu buzullar erimekte, kıyı bölgeleri sular altında kalmakta, daha az kar yağmakta, bunun sonucu kuraklıklar yaşanmaktadır. İklim değişiklikleri ve kuraklık zamanla çevre kirliliklerine ve hastalıklara neden olacaktır. Küresel ısınma kontrol altına alınmadığı sürece, yakın gelecekte bunun sonuçlarını daha da kötü hissedeceğimiz öngörülmektedir.

     Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hala etkin önlemler alamaması ve bu konuda yavaş davranmasının olumsuz sonuçlarından, tüm dünya etkilenmektedir.
 
     Son günlerde, bu iklim değişikliklerin zararlarını daha sık yaşamaya başladık. Örneğin, Rusya’da mevsim sıcaklıkları normalin çok üstünde yükselmiş ve ülkedeki bir çok tarımsal alan ile ormanlarda yangınlar meydana gelmiş, birçok insan hayatını kaybetmiş ve büyük ekonomik zararlara yol açmıştır.
 
     Pakistan’da aşırı yağışlardan dolayı seller meydana gelmiş ve ülkenin büyük bir bölümü sular altında kalarak can ve mal kayıplarına neden olmuştur.Yaşam alanlarının büyük bir kısmı olumsuz etkilenerek yaşanmaz hale gelmiştir.
 
     Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz’de meydana gelen sellerden dolayı can ve mal kayıpları sık sık yaşanmaktadır.Bütün bu yaşanan olaylar bize insanı çevreden ayrı düşünemeyeceğimizi göstermektedir. İnsan Haklarını incelendiğinde ana kriterleri;
 
• İfade özgürlüğü; insanların düşünceleri özgürce ifade etmesi,
• Din ve vicdan özgürlüğü; insanlar inançlarını istedikleri gibi yaşaması,
• Müteşebbis özgürlüğü; insanlar dilediği işi seçme ve yapmakta özgür olması olarak görmekteyiz.
 
     Son zamanlarda bu kriterlere, insanın çevre ve yaşam haklarının da ilave olması gerekliliği üzerinde durulmaktadır.
 
     Atmosfer verilen yüksek karbondioksit salınımların önlenmesi için mücadele edilmelidir. Bu konuda ülke yönetimleri, yerel yönetimler, sektörler ve sivil toplum kuruluşları sıkı işbirlikleri yaparak, çevre güvenlik önlemleri ve zararı azaltıcı çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
 
     Bu konuda yapılması gerekenleri üç başlık altında toplayabiliriz.
 
• Enerjinin tasarruflu kullanılması: Kağıt ve doğal gazın kullanımının azaltılası, Toplu ulaşım araçlarının seçilmesi, toplantıları video konferans yöntemi ile yapılması v.b.
• Enerjinin verimli kullanılması: Evlerimizde kullanılan Akkor flemanlı ampulleri tasarruflu ampuller değiştirilmesi, evlerimizdeki elektrikli cihazları tasarruflu A+ enerji sarfiyatı çok düşük olanlardan seçilmesi v.b. (önceki yazılarımda bu konuya geniş yer vermiştik.)
• Kömür; doğal gazın 2 katı, güneş enerjisinin 6 katı, rüzgarın 40 katı ve hidro enerjinin 200 katı salınım üretmektedir. Bu oranlar dikkate alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek büyük önem arz etmektedir.
 
     Türkiye’de kişi başı karbondioksit salım yoğunluğu Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük olmasına karşın ülke salınım yoğunlukları açısından yüksek bir ülke olarak Avrupa Birliği ülkeleri arasında 7. sırada yer almaktadır. Bu oran hergeçen günde artmaktadır.
 
     Sera gazları salımları azaltılmazsa, küresel sıcaklıkların ortalama 2 ºC artmasıyla canlı türlerinin yaklaşık %20-30’u kaybolacağı öngörülmektedir.
 
    Yaşabilir bir dünya için hepimizin küresel ısınma ile mücadele etmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla ihtiyacımız olan enerjimizin üretiminde, tüm ürün ve hizmet üretimlerinde çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması için politikalar geliştirilmesi ve özendirici yaptırımlara gidilmesi gerekmektedir.
 
   Bilgin AKBAL/Elektrik Yük. Müh.
 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir