İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesine Yönelik Çalışmalar…
21 Şubat 2011
2006 yılında kabul edilen 5544 sayılı kanunla kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) mesleki ve teknik eğitim için yeni bir heyecan ve atılım fırsatı sunmuş.
Ulusal Meslek Standartları; Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyesi olan “Hayat Boyu Öğrenmede Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (AYÇ)”ne uygun olarak hazırlanmış.
Ülkemizde istihdam ve mesleki eğitim ilişkisini güçlendirmek için ilk Ulusal Meslek Standardı 25 Ağustos 2009 tarihinde resmi gazete yayımlanmış. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (STB) ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üst düzey temsilcileri bir araya gelerek ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda Mesleki ve Teknik eğitim programları için Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYS) ile kuruluşların görev ve sorumluluklarının belirlenmesi ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar arası aşağıda yer alan işbirliği esaslarını oluşturmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sekretaryası” ile yürütülmesine karar verilmiş.
· Ülkemizde mesleksizlik sorunu bulunduğu, işgücümüzün edilebilirliğinin artırılması,
· Örgün ve yaygın olarak verilen mesleki ve teknik eğitim ve öğretimin nicel ve nitel olarak yeterli olmadığı,
· Mesleki ve teknik eğitim programlarının eş zamanlı olarak ulusal meslek standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi,
· İş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda aktif işgücü programlarının etkin olarak uygulanması,
· Eğitim-İstihdam ilişkisinin güçlendirilmesi için, katılımcı bakanlıklar ve kurumlar başta olmak üzere ilgili taraflarca çeşitli çalışmalar yapıldığı, ancak bu sorunun sadece bir bakanlık yada kurum tarafından çözülmesinin mümkün olmadığı, tüm tarafların işbirliği yapmalarının gerektiği sonuçlarına ulaşılmış.
28 Aralık 2009 tarihinde ÇSGB, MEB, STB Bakanlıklar ile YÖK, Devlet Planlama Teşkilatı, İşkur ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) temsilcilerin katılımı ile ülkemizde mesleki ve teknik eğitim, eğitim-istihdam ilişkisi, ulusal yeterlilik sistemi konularında hazırlanmış veya hazırlanmakta olan strateji belgeleri, raporlar, protokoller, eylem planları, tedbirler gibi çalışmaların tespit edilmesi, bunların gözden geçirilerek mükerrerliklerin ve varsa uyumsuzlukların giderilmesi, gerekli olan ilave çalışmaların belirlenerek kurum ve kuruluşların görevlerinin netleşmesi ve kurumlar arası işbirliği ile koordinasyonun geliştirilmesine çalışılmış. Bu çalışmalar sonucu toplanan bilgi ve belgeler MYK tarafından derlenerek taraflara gönderilmiş ve bu belgelere ilişkin 20 Ocak 2010 tarihinde yapılan toplantı ile işbirliği esaslarına yönelik somut alanlar belirlenmiş ve bu alandaki teknik çalışmaları da yürütmek üzere ÇSGB, MEB, STB, DTP, MYK, İŞKUR temsilcilerin yer aldığı teknik komite kurulmuş.
Teknik komite tarafından yapılan çalışma sonucu hazırlanan “İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı” ilgili Bakanlar, YÖK Başkanı, ilgili Müşteşarlar ve Kurum Başkanları ile TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TÜSİAD, MÜSİAD,TUSKON, TÜRKONFED ve ASKON Başkan ve üst düzey temsilcilerinin katılımı ile ÇSGB’de 18 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda son şekli verilmiş, 22 Haziran 2010 tarihinde Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulmuş.
Burada yer alan başlıca çalışmalar:
· Dokuzuncu Kalkınma Planı
· Hayat boyu öğrenme strateji belgesi
· Onyedinci Milli Eğitim Şurası
· Esnaf ve sanatkar değişim, dönüşüm, destek (3D) strateji belgesi ve eylem planı
· Türkiye sanayi strateji belgesi çalışmaları
· Mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri işbirliği Protokolü
· Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine dair kararlar
Bu Eylem Planının Amacı; Mesleki ve teknik eğitimlerin; iş piyasasının ihtiyaçları doğrulsunda verilmesi, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, hayat boyu öğrenme anlayışı içinde aktif işgücü piyasası politikalarının etkin olarak uygulanması, mesleksizlik sorununun giderilerek iş gücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör arasında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesidir.
Eylem planın öncelik alanları,
· Ulusal yeterlilik önceliklerinin oluşturulması,
· Ulusal meslek standartlarına göre eğitim programlarının güncellenmesi,
· İşgücü piyasasına ilişkin ihtiyaç analizlerinin periodik olarak yapılması ve değerlendirilmesi,
· Mesleki ve teknik eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitimcilerin niteliklerinin artırılması ve yeni bir okul yönetim sisteminin tasarlanması,
· Mesleki eğitim ve öğretim kurum ve kuruluşlarının akreditasyonu,
· Hareketlilik, yeterlilik ve mesleki eğitimle ilgili Avrupa Birliği tarafından geliştirilen araçların uygulanmasında işbirliği yapılması,
· İşgücü yetiştirme kurslarının etkinliğinin artırılmasında işbirliğinin güçlendirilmesi,
· Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin istihdam edilmelerinde ve işyeri kurmalarında gerekli teşvik mekanizmalarının oluşturulması, işyeri açma ile ilgili mevzuat uyumsuzluklarının giderilmesi
Bu eylem planın uygulanması için “İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuş ve bu kurul ÇSGB Müşteşarı başkanlığında, MEB, STB, YÖK, DTP, MYK, KOSGEB, TÜİK, İŞKUR, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları (Ulusal Ajans), Anadolu ajansı, TRT, TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TÜRKONFED, ASKON temsilcilerinden oluşmuştur.
2010 yılı Aralık ayında "İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı" hazırlandı ve uygulamaya geçti.
Cumhuriyetimiz kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar 500 Milyar Dolar ihracat ile gelişmiş ilk 10’daki ekonomiler içinde yer alma hedeflerimiz doğrultusunda mesleki ve teknik eğitim konusunda yapılan atılımları analiz ederek, başta sektörel STK'lar olmak üzere tüm tarafların sürece aktif katılımlarını sağlayacak stratejiler geliştirmeliyiz.
Kısmet olursa önümüzdeki yazımda; İstanbul Ticaret Odası ve Müsiad’ın işbirliğinde 18-19 Şubat 2011’de Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet Çubukcu ile tüm tarafların katılımıyla yapılan konuyla ilgili tüm çalışmaların değerlendirildiği ve yeni yol haritaları belirlemek için yapılan “Mesleki Eğitim Çalıştayı”nın sonuçlarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Bilgin AKBAL / Elektrik Yük. Müh.