Menü Kapat

Heyecanınıza Hayranım Muammer Abi

 Heyecanınıza Hayranım Muammer Abi

30 Nisan 2014  

      Bulunduğu her ortamda büyük gayretlerle, heyecanla bir şeyler yapıp ortaya çıkarmaya çalışan ve bu sebeple de çok saygı duyduğum, hürmet ettiğim Malatya Eğitim Vakfı Kurucular Kurulu Dönem Başkanı Sayın Muammer Şahin Abim 2 hafta önce beni aradı. Şişli Belediye Başkanlığına seçilen 2.Cumhurbaşkanımızın torunu Sayın Hayri İnönü’yü 25 Nisanda Malatya Eğitim Vakfına davet ettiklerini, aynı gün akşamı da Beyoğlu Öğretmen Evinde Belediye Başkanımız onuruna Vakıf ve Dernek Yöneticilerimizin de katılacağı yemekli bir toplantıda organize ettiğini ve 

bu toplantıdaki amacının da Malatyalılık ruhunu güçlendirmek olduğunu belirterek gecede misafirleri karşılama ve kürsü yönetiminde kendisinin yanında yer almamı buyurdular. Son derece memnun oldum.    

 
    Bende böyle bir toplantıda Malatyalılık ruhunu güçlendirmek için neler vurgulanması gerekir diye düşündüm ve gecenin başlangıcı için aşağıdaki konuşmayı hazırlamıştım.
 
     25 Nisanda yemekten önce Malatya Eğitim Vakfında yapılan toplantıda Şişli Belediye Başkanı Sayın Hayri İnönü’ye Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile Onursal Üyelik belgesi verildi. Vakfın bugüne kadar görev yapmış bütün Başkanları ve Yöneticileri oradaydı. Muhteşem bir tabloydu.
 
    Vakıf merkezinde Başkanımız Sayın Metin Emiroğlu, Vakfımızın çalışmaları hakkında  bilgi verdikten sonra yapılan sohbette 2.Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ile ilgili olarak; Paşamız Malatya gelmiş. Vatandaşlardan biri uzak mesafeden  Paşamıza seslenerek “Paşam; Malatya için ne yapıyorsunuz?” diye sormuş, İsmet Paşa’da vatandaşın yanına giderek “Çocuklarımız çok iyi yetişip, vatana millete faydalı olsunlar diye ülkemizin en iyi – en başarılı öğretmenlerini ben Malatya’ya gönderiyorum.” demiş. Bunu duyunca hazırladığım konuşmadaki 1980’li yıllarda Türkiye’nin tekrardan demokratik sisteme geçişinde Türk siyasetine damga vuran Malatyalı Büyüklerimiz aklıma geldi.
 
     Gecenin ev sahibi MEV Kurucular Kurulu Başkanı Sayın Muammer Şahin, bugüne kadar görev yapmış Vakıf Başkanlarımız Prof. Dr. Mesut Parlak, Mustafa Başdemir, Şaban Taçyıldız, Milletvekillerimiz Yüksel Çengel, F.Mevlüt Aslanoğlu ile Konuk Belediye Başkanımız Hayri İnönü konuklara hitap ettiler. (Vakıf Başkanımız Sayın Metin Emiroğlu “Sayın Belediye Başkanına Onulsal Üyelik belgesini verirken bir konuşma yaparım. Tekrar gecede bir konuşma daha yapmama gerek yok” demiştiler.)
 
     Bende zamanı verimli kullanmak adına hazırladığım konuşmanın bir bölümünü açılışta sundum. Tamamı aşağıda yer almaktadır.
 
————–
     Sayın Bakanımız
    Sayın Milletvekillerimiz
    Sayın Belediye Başkanlarımız
    Sivil Toplum Örgütlerinin Değerli Temsilcileri
    Değerli Basın Mensupları
    Değerli Konuklar
 
    Malatya Eğitim Vakfı Kurucular Kurulu Dönem Başkanı Sayın Muammer Şahin’in, Değerli Hemşerimiz Sayın Hayri İnönü Beyin Şişli Belediye Başkanlığına seçilmesi vesilesi ile onurlarına düzenlemiş olduğu bu toplantı da siz kıymetli hemşerilerimizle bir arada olmaktan onur duyduk, toplantımıza katılmanızdan ötürü hepinize şükranlarımızı sunarız.
 
   Değerli Konuklar
Biz Malatyalar için 44 rakamı çok önemlidir. Çünkü 44; Dört dörtlüğü göstergesi olarak mükemmeli simgeler. Geçtiğimiz dönemlerde Cumhurbaşkanlığı katına kadar çıkarak Türk Milletine önemli hizmetleri olmuş; 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal isimleri de bizler için çok önemli olmuş ve bu sebeple de hep gönüllerimizde yaşatmışızdır. Bununla birlikte yapmış olduğumuz tüm etkinliklerde resimleriyle salonlarımızda bizlerle birlikte yerlerini almışlardır.
 
    Her türlü haksızlığa karşı sabırla ve sükunetle direnmesini bilmiş, dürüst ve yurtsever bu insanları unutmamak – unutturmamakhepimizin ortak gayesi olmuştur. Biz onları hep yapmış oldukları hizmetlerle saygıyla ve minnetle anıyoruz.
 
    2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, 1. Dünya savaşı sırasında Kafkasya ve Suriye cephelerinde Mustafa Kemal komutasında mücadelesini vermiş.
 
    Büyük kurtarıcımız isteği üzerine 8 Nisan 1920’de İstanbul’dan Anadolu’ya geçmiş.
 
     Mustafa Kemal kendisine “Ben Ankara da kalıp Devleti kuracağım, sende askerlerin başına geçerek Orduyu kuracaksın” der.
 
    23 Nisan 1920 de Edirne mebusu olarak girdiği TBMM tarafından Türk ordusunu yeniden kurmak üzere 1.Genel Kurmay Başkanı olarak görevlendirilmiş.
 
     Büyük zafer sonrası Dışişleri Bakanı olmuş, Mudanya da yapılan mütareke görüşmelerinde ve Lozan da yapılan Barış görüşmelerinde Türk Heyetine başkanlık yapmış.
 
    Lozan Barış konferansının birincisi 2,5 ay,  ikincisi ise 3 ay sürer. Zorlu müzakerelerden sonra 143 anlaşma maddesi 24 Temmuz 1923 de imzalanmış.
 
    İsmet İnönü Lozan Barış konferansında AYRINTILAR ÜZERİNDEKİ TİTİZLİĞİNİ, SABIRINI, İNATÇILIĞINI ve İNANCINI ortaya koyarak Savaş meydanlarında elde edilen zaferi barış masasında da göstermiş büyük bir diplomattır.
 
    29 Ekim 1923 te kurulan Türkiye Cumhuriyetin 1. Başbakanı olarak uzun yıllar görev yapmış.
 
    11 Kasım 1938 TBMM tarafından 2. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş.
 
    1939 da başlayan ve 1945 yılana kadar süren 2.Dünya savaşında savaşın ateşi komşumuz Bulgaristan’ı da içine alarak kasıp kavururken, medeni Avrupa da 73 milyon insan hayatını (3 de 2 si sivil halk) kaybettiği bu büyük savaşta; Savaşın KAN ve GÖZYAŞI olduğunu çok iyi bilen Cumhurbaşkanımız ülkemizi bu büyük savaştan uzak tutmak için Milli Şairimiz Mehmet Akif’in İstiklal Marşımızdaki dizelerdeki gibi yetişkin 4 milyon nüfusumuzun 1 milyonunu sınırlarımıza yığarak gövdelerini siper ettirmiş. Savaş nedeniyle ülkemizde bozulan ekonomik dengelere ve kıtlıklara rağmen insanlarımıza EKMEĞİ paylaştırabilmiştir.
 
    Ülkemizde çok partili demokratik sistemin kurulması için birçok dönemlerde başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen 1946 yılında bunu başaran ve de 1950 de iktidarı seçilmişlere teslim ederek “BU BENİM EN BÜYÜK BAŞARIMDIR.” demiştir.
 
     1960 ihtilali sonrası demokratik sisteme geçilmesi için çok büyük çabalar göstermiş ve 1961-1965 arası tekrar Başbakanlık yaparak sıkıntılı günlerin geride kalmasını sağlamış ve seçilmişlere görevi teslim etmiştir.
 
    1920’lerde temeli atılmış Türkiye Cumhuriyetinde Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü 1. Nesil Malatyalısı olarak Türk tarihindeki yerini almış.
 
     1980 yıllarda Türkiye’nin tekrardan demokratik sisteme geçişinde İktidarda; bürokraside uzun yıllar ülkemize hizmet etmiş Turgut Özal ile yakın çalışma arkadaşları Hüsnü Doğan, Yusuf Bozkurt Özal, Metin Emiroğlu, Galip Demirel, Hasan Celal Güzel, Mehmet Emin Sungur, Kemal Naci Ekşi, Ahmet İlhami Kösem, Fahri Şahin, Talat Zengin ve Mehmet Bülent Çaparoğlu yer alırken, Ana Muhalefette ise Rektörlük yapmış, bilim adamı Prof. Dr. Erdal İnönü ve yakın çalışma arkadaşları Seyfi Oktay, Yüksel Çengel, Ayhan Fırat, İlhan Gencer, İbrahim Aksoy ve diğer muhalefet partide Recai Kutan ve Oğuzhan Asiltürk yer alarak 2. Nesil Malatyalılar olarak Türk siyasetine damgalarını vurmuşlardır.
 
      O dönemdeki Sanayi ve Ekonomideki gelişmeler ile dünya ekonomilerine entegrasyon sağlanmış. İnsan Hak ve Özgürlüklerinde yapılan gelişmelerle Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik için başvurusu yapılmış ve ülkemiz o dönemde dünyadaki en gelişmiş 16. Büyük ekonomi olmuştur.
 
     Geçtiğimiz dönem Şişli ilçemizde belediye meclis üyeliği yapmış ve geçtiğimiz günlerde de Şişli Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Hayri İnönü; İnönü ailesini temsil ederek Malatyalı hemşerilerimizle birlikte UMUYORUZ VE DİLİYORUZ 3. Nesil Malatyalılar olarak Türk Siyaset hayatında ülkemizin gelişmesine damgalarını vururlar.
 
Tüm Hemşerilerimize saygılarımız sunarız…
 
     Bilgin Akbal  /  Elektrik Yük.Müh. 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir