Eğitim de Mobbing
İlkokullarda çalışan öğretmenlerin maruz kaldıkları olumsuz davranışlar sınıflama olarak mobbing(psikolojik şiddet) konusunda farkındalık sağlamak gerekmektedir. Yani uygulamaya maruz kalan kişilerin özellikleri; mobbing davranışlar; karşılaşıla bilecek olaylar; insanlar üzerindeki etkileri ve kanun yönünden yapılabilecekler konusunda öğretmenlerimize farkındalık sağlamak ve bilgilendirme onlar için yapılabilecek en güzel yardım olacaktır.
Mobbing bir yöneticinin veya çalışma arkadaşının,bir grup insanın bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapmasıdır.Ppsikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermesidir. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu çalışma ortamlarında, gücü elinde bulunduran kişinin ya da gurubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır.
Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Çalışanların saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar.
Öğretmenler ise okul ortamlarında karşılaşılan olumsuzluklar ya da karşılaştıkları sorunların aslında ne olduğunu tam olarak bilmemektedirler.Genelde kendi görev sorumluluklarımız ve haklar konusunda yetersiz bilgi sahibi olma durumumuzun ne olduğu ve nasıl karşı koyacağımız konusunda bizleri zor durumda bırakmaktadır. Çalışma koşullarında karşılaşılan güçlükler ve zorlukların çözümsüzlüğü bilgi yetersizliklerden kaynaklanmaktadır.
Mobbing ve Bullying dünyadaki gelişmiş ülkelerde çok ciddi bi şekilde araştırılmakta ve çözüm yollarının hepsi denenmekteyken maalesef ülkemizde üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Mobbinge uğrayanlar cüzamlı gibi görülmekte ve tecrit edilmektedir.
Mobbing ve bullying çözülemeyecek bir hastalık değildir.Sonuçlarıda yapana değil mobbinge maruz kalana fatura edilmemelidir.Eğer birisi tecrit edilecekse bu Mobbing uygulayan Mobbing hastalığına yakalanmış kişi olmalıdır
19 Mart 2011 tarih ve 27879 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi’ne İlişkin Başbakanlık Genelgesi hükümleriyle çalışanların psikolojik tacizden korunması amaçlamıştır.Bu amaçla Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacaktır denilmiştir.Fakat Alo 170 Devlet memurlarına hizmet vermemektedir.Sadece özel işletmelerde oluşan olayların kayıtları alınmaktadır.Devlet kurumlarında yaşanan olaylarınsa kurumlarınca çözülmesi gerektiği belirtilmektedir.Mobbing sadece ilkokullarda değil tüm kurumlarda baş göstermektedir.Hepinize mobbingsiz günler dilerim …
Mobing Uzmanı
Erhan SARICA
05/04/2013