Değerlerimiz
Malatya’mızın Müzik, Tiyatro, Sinema, Edebiyat, Ressam ve sanatın diğer alanlarında önemli çalışmaları olan, iz bırakan değerlerimizin yapmış oldukları çalışmalar ve meydana getirmiş oldukları eserler unutulmaya yüz tutmadan sahip çıkmalıyız.
Geçtiğimiz günlerde bir müzik markette Kalan Müzik yapımcılığında, Sayın Melih Duygulu’nun yayıma hazırladığı “Malatyalı Fahri Kayahan Sarı Kurdela” CD sini gördüm. CD ile birlikte ve aynı boyutta 56 sayfalık bir ciltli kitapta bulunmaktaydı.
Kitapta; Melih Duygulu’nun sunuş yazısı, Fahri Kayahan’ın özgeçmişi, müzik yaşamı, eserleri hakkında geniş bilgiler, resimler ile Malatya Eğitim Vakfı Yayın Organı Mayıs 1989 sayısında Sayın Hasan Günay’ın “Malatyalı Fahri Kayahan’ı Ne Zaman ve Nasıl Tanıdım” makalesi ve Malatya Eğitim Vakfı Yayın Organı yine aynı sayısında kısa süre önce tanıştığım Sayın Lütfi Kaleli’nin “Bir Efsane Adam Malatyalı Fahri” makalesi yer almaktaydı. CD de, Fahri Kayahan’ın seslendirdiği birbirinden güzel 22 eseri yer almaktaydı. Bu makaleyi yazarken bir yandan da CD de yer alan eşsiz eserleri dinlemekteyim.
Kalan Müzik, 1991 yılında Hasan Saltık tarafından kurulmuş, müzik dünyasında önemli çalışmalarla kültürleri ve müzik türlerini adeta Akademik bir çalışma ile müzik severlerin hizmetine sunarak ülkemizde bu alanda büyük bir boşluğu dolduran bir kurumdur.
Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Udi Hrant, Tanburi Cemil, Safiye Ayla, Zeki Müren, Munip Utandı’nın seslendirdiği Türk Müziği eserleri, Cihat Aşkın Kemanından Klasik müzik, Âşık Veysel, Erkan Oğur, İsmail Demircioğlu, Grup Yorum, Kardeş Türküleri, Neşet Ertaş'ın bozlaklarından Abdurrahman Kızılay'ın Kerkük hoyratlarına, Urfa sıra gecesi, Şah Hatayi Deyişleri, kadim Süryani ayinlerine kadar 600 üstünde her türden eserleri müzikseverlere ulaştırma başarısını göstermişlerdir.
Geçtiğimiz ay Türk Halk Müziği Sanatçımız ve Akademisyen Sayın Ufuk Erbaş’la sohbet etme imkanım oldu. Kendisinin 1984 yılında katıldığı Malatya Kayısı Festivalinde, Orta ve Doğu Anadolu’da Konservatuar bulunmadığını Malatya Belediyesi öncülüğünde kurulacak bir Konservatuarın bölgemizde büyük bir boşluğu dolduracağını Rahmetli Cumhurbaşkanımızın, Bakanlarımızın ve halkın bulunduğu bir ortamda gündeme getirmiş. Sunmuş olduğu öneri benimsenmiş, kendisi İstanbul’dan örnek Konservatuar kuruluş taslaklarını Belediye Başkanına göndermiş. Belediye meclisinde Konservatuar için bütçe oluşturulmuş ve hatta müdürü de atanmış. Daha sonra Müdür de emekli olmuş. Fakat bu güne kadar ne yazık ki bir Konservatuara sahip olamamamız kendisini de çok üzmüş.
Halk Türküleri ses sanatçımız Zehra Bilir (Eliz Surhantakyan), Belkıs Akkale, Sami Kasap, Yaşar Kayahan, Selahattin Alpay, Ufuk Erbaş, Ahmet Kaya / Tiyatro ve Sinema sanatçılarımız Kemal Sunal, Kenan Işık, İlyas Salman, Gani Şavata, Film Yönetmemiz Ünal Küpeli / Edebiyatcılarımız Sabahattin Ali, Lütfü Kaleli, Necati Güngör, Cumali Ünaldı, ünlü ressamlarımızdan Aka Gündüz Temur, Malatyamızla ile ilgili eserler yazan Kemal Tahir’i, adını bilmediğim/hatırlamadığım değerlerimizi unutmamalıyız.
Malatya Valimiz Sayın Ulvi Saran tarafından geçtiğimiz yıl ikincisi yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali gibi değerli çalışmaların yanı sıra Edebiyatçılarımıza, Sanatçılarımıza sahip çıkarak, bu zenginliklerimizin tanıtılması içinde başta Sayın Valimiz olmak üzere Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Siyasilerimiz büyük ilgi göstermektedirler.
19-23 Nisan da yapılacak Malatya Günlerin ile bir dünya markası olan ve bu yıl Onuncusu düzenlenecek Arguvan Türkü Festivaline tüm Malatyalılar olarak sahip çıkarak bu etkinlikler kapsamında yapılacak toplantılarla Değerlerimize ve Kültürümüze sahip çıkmalıyız.
02 Nisan 2012
Bilgin AKBAL/ Elektrik Yük. Müh.