DBMD,Sivil Toplum Örgütlerini Biraraya Topladı
Sivil Toplum Örgütleri, Hurry Inn Otel’de Buluştu
Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) sivil toplum örgütlerini Merter Hurry Inn Otel’de bir araya getirdi. 18/02/2015 tarihli toplantıya Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) Genel Başkanı Muzaffer Tunç, Bilgi eğitim ve sosyal araştırmalar merkezi (BESAM) başkanı Mehmet Nuri Kaynar, Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı ve Mardin Sosyal Dayanışma Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı (MARVA) Remzi Yedikardeş katıldı.
Moderatörlüğü Dünya Basın Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Timur idi. Gündeme ilişkin konuşmalar yapan katılımcılar kış şartları yüzünden katılımın az olmasına rağmen toplantıya katılan davetlilere teşekkür ettiler.Toplantıda katılımcılar gündeme ve STK’lara dair konuşmalar yaptılar.
Mehmet Nuri Kaynar; “STK bilinci toplumumuzda henüz oturmadı”
İlk konuşmayı yapan BESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Kaynar, konuşmasına başlamadan önce BESAM’ın doğuşunu anlattı, yaren kafe sohbetleri adı altında yaren kafenin üst katında yaklaşık üç yıl platform olarak çalışmalarımızı yürüttük. Yaren Kafe sohbetlerinde çok değerli şahsiyetleri ağırladık onlardan biride geçen vefat eden Mahir KAYNAK ağabeyimizdi aynı şekilde şehit olan rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve hocaların hocası Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ gibi nicelerini Yaren kafe’nin üst katında konuk ettik. 2010 yılına gelindiğinde Tüzel kişilik olarak kurduğumuz BESAM 5. yaşına girerek Türkiye’nin Geleceği doğrultusunda çalışmaktadır. BESAM’ın doğuşu Bambu Ağacı örneğinde olduğu gibi bize ilham olmuştur.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan BESAM başkanı Mehmet Nuri Kaynar, Milli Eğitim Müdürlükleri ve Belediyelerle yaptıkları eğitim çalışmalarından söz etti. Okullarda öğretmenlerin eğitiminin önemine değinerek; “Bugüne kadar 25.000 öğretmenimizle beraber bir çok organizasyonlar gerçekleştirdik. Ayrıca bizim toplumuzda STK mantığının da iyice oturması gerekiyor. Ben eğitimciyim. Fakat fırsat buldukça burada sizlerle çeşitli etkinliklerde bir arada olmaya gayret gösteriyorum. Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) gücünü ülkemizde belirli bir seviyeye getirdiğimiz taktirde toplumumuza musallat olan bir çok sorun ve sıkıntıdan daha rahat kurtulabileceğimiz kanaatindeyim” dedi.
Ayhan Bölükbaşı; “Bir masa bile alamayacak olanlar dernek kurmamalı”
Türkiye’de yaklaşık 300 bin dernek kurulduğunu fakat bunların 3/2’sinin kapandığını belirten Ayhan Bölükbaşı sivil toplum kuruluşu olan bazı derneklerin siyasi partilerin güdümüne girdiğini ve bu durumun da çok rahatsız edici olduğunu söyledi. Bazı derneklerin daha kuruluşunda belediye başkanından masa sandalye istediğini belirten Bölükbaşı; “Türkiye’de dernekçilik siyasi partilerin altyapısı gibi kullanılıyor. Çoğu dernek ve spor kulübü şu yada bu siyasi parti isimleri ile anılıyor yada o partileri destekliyor. Bir masa bile alamayacak olanlar dernek kurmamalı. Bir masa ve 4 sandalye için derneğinizi kurduğunuz ilçenin belediye başkanına giderseniz o başkanın emrine girersiniz. Onun için tüm siyasi partilere eşit mesafede olmak lazım. Yoksa diğer şekilde bir partiyi kazanırken diğerini kaybedersiniz. Ayrıca bir dernekte sadece kartvizitinde isim yazılsın diye kurulmamalı. İsviçre’de kişi başına düşen milli gelir 60.000 ile 90.000 arası değişiyor ve orada her bir birey en az 5 farklı STK üyesi buda onları zenginleştiren bir başka faktör” dedi.
Muzaffer Tunç; “Biz hiçbir toplantımızı iptal etmedik”
Dünya Basın Mensupları Derneği Başkanı Muzaffer Tunç da yaptığı konuşmada kış şartlarına rağmen gelenlere teşekkür ederek şöyle konuştu; “Kar kış demeden burada olan herkese teşekkür ediyorum. Kış şartları dolayısıyla Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Vatan konuşmacı olarak toplantımıza katılamadı ancak biz yine toplantımızı iptal etmedik. Yıllardır yaptığımız toplantılarımızın hiçbirini iptal etmedik. 1-2 Kişi bile gelse biz 30 yıldır hiçbir konferansımızı ertelemedik. Bugün bu toplantıya katılan değerli arkadaşlarımın fedakarlıkları için sizlere teşekkür ederim. Bu karda kışta kiminiz toplu taşıma araçları ile kiminizde şahsi araçlarınız ile çeşitli zahmetlere katlandınız. Bu konferansı DBMD, BESAM, İLESAM ve Rumeli Balkan Federasyonu ile ortak organize ettik. Geride bıraktığımız 3 yıl içerisinde 700’e yakın paneller, toplantılar ve ziyaretler gerçekleştirdik. Biz diğer bir çok derneğe oranla çok iyiyiz. Her ay en az 1 toplantı düzenliyoruz” dedi. Bugünkü toplantımızn Sponsoru da NTK organizasyondur, diye belirtti.
Remzi Yedikardeş; “Hayatta her şey ince bir çizgidir.”
Toplantının son konuşmacısı olan Mardin Sosyal Dayanışma Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı(MARVA) ve Dostlar Meclisi Yöneticisi Remzi Yedikardeş, kendi hayatından bazı anılarını geceye katılan konuklar ile paylaşarak şu ifadeleri kullandı; “Herkesin bir hayatı var. Teknoloji çağındayız. Bir yakınımız ölüyor videosunu izliyoruz sanki o kişi hiç ölmemiş gibi görebiliyoruz. Ben 1948 yılında Mardin’de doğdum. Aile mesleği neyse insanlar o mesleği yapıyorlar. Benim babam çanak çömlek işi ile uğraşırdı, seramikçiydi. Biz küçükken sabahları üzerimize güneş doğmadan kalkardık. Eskiden şartlar zordu. Üniversiteye kayıt için İstanbul’a geldim. Sonra burada hem öğretmenlik yaptım hem de turizm rehberliği yaptım. İngilizce, Arapça, Macarca, dillerini biliyorum. Bir gün Yenibosna Bahçelievler’de otobüs beklerken tesadüfen bir macar kafilesi ile karşılaştım. Bana Laleyiye gitmek istediklerini söylediler. Bende tesadüfen buyrun ben götüreyim dedim. Beyazıt’da abimin deri dükkanı vardı orada çay ısmarlamak istedim. Dükkana vardığımızda Macarlar dükkanda ki ürünleri kapış kapış almaya başladılar. Abimde bu kafileyi getirdiğim için cebime zorla harçlık koydu. Daha sonra kuyumcuya götürdüm kafileyi. Alışveriş sonrası kuyumcuda cebime para koydu. Sonra tesadüfen turizm rehberliği işini keşfettim ve bu şekilde çok güzel para kazandım. Para Kazanınca Mardin Sosyal Dayanışma Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı (MARVA)’yı kurdum ve burada yardıma muhtaç öğrencilere burs vermeye başladım. İnsanın maddi durumu olunca bu işleri zevkle yapıyor. Daha sonra siyasete başladım Bahçelievler Belediyesi’nde Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım. Belediye bünyesinde hayır işlerine ben bakardım. Refah Partisinde görev yaptım o zamanlar şimdi ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizim il başkanımızdı. Bu arada eşimde öğretmenlik yapıyordu. Daha sonra 9.kez Hac’ca gittim. Çocuklarımın hepsi okudular. Bunlar benim maharetimle değil Allah’ın takdiriyle oldu. Hayatta herşey ince bir çizgidir. Rızık ve Nasip te öyle insan bunları ya yakalar yada yakalayamaz. Herşey Allah’ın takdiridir.” şeklinde konuştu
Konuşmasının devamında gençlerimizi iyi yetiştirmemiz gerektiğinin çok önemli olduğunu söyleyen Av. Remzi Yedikardeş, yarınlarımızın daha iyi bir gelecek getirmesi için çocuklarımızı bugünden hazırlamamız gerektiğini ifade etti.
Remzi Yedikardeş’in konuşmasının ardından sohbet havasında devam eden toplantı, hatıra fotoğrafları ile sona erdi.
Toplantıya katılanlar arasında,; Ak Parti Kadıköy Milletvekili Aday Adayı Recep KULAK , USKON Genel Başkanı Servet Engin , 34 Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir HALLAÇ , Sağlık Bakanlığından Dr. Kemal AYDIN , Güngören Sesi Gazetesi Bölge Temsilcisi Mesut Çelebi
Alıntı: http://www.34gundem.com.tr/guncel/dostlar-hurry-inn-otelde-bulustu-h528.html