KADINLARIN KORKULU RÜYASI ARTIK MOBBİNG
Mobbing işyerinde duygusal ve psikolojik saldırı,psikolojik taciz,bezdiri ve yıldırma.Çağımızın hastalığı mobbing her alanda kendini göstermeye devam ediyor.2012 ye girdiğimiz ilk aylarda en çok kendinden söz ettiren bu hastalık yoğun bir şekilde kadınları vuruyor.Kadın cinayetlerinin yoğun yaşandığı şu günlerde kendini hissettirmeyen mobbing virüsü daha fazla etkili oluyor.
İş yerlerinde idarecileri, çalışma arkadaşları, meslektaşları ve yakın çevrelerinden her gün mobbing’e uğrayan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Mobbing ile Mücadele Derneği verileri, cinayet ve şiddetin hedefi olan kadınların çalışma yaşamında da 'psikolojik taciz' olarak tanımlanan mobbing mağduru olduğunu ortaya koyuyor.
Mobbing ile Mücadele Derneği, Türkiye’nin kamu kurumları, özel sektör ve üniversite yelpazesinde yaşanan mobbing (psikolojik taciz, yıldırma, baskı) haritasını çıkardı. Dernek, 10 Ağustos tarihinde ‘Üniversiteler ve Mobbing’ konusunda bir basın toplantısı düzenleyecek. Dernek Başkanı Hüseyin Gün, mobbing’in dünyada çalışma hayatında son 27 yıldır en önemli sorun olarak kabul edildiğini söyledi. İşyerinde çalışanlara uygulanan ağır ve tahrik edici saldırıları ifade etmek için “psikolojik taciz” ifadesinin çok basit kaldığını anlatan Gün, Türkiye’nin her yerinden binlerce başvuru yapılan derneklerinin 24 saat hizmet verdiğini söyledi.
Kayda geçen bilgilere göre Türkiye’de çalışanların yüzde 44’ü işyerinde mobbing’e uğruyor. Kadınların yüzde 59’u, erkeklerin yüzde 44’ü mobbing mağduru. Mobbing oranı meslekten mesleğe farklılık gösteriyor. Oransal büyüklük dikkate alınarak yapılan çalışmada, mobbing mağdurlarında ilk sırayı “ilk ve ortaöğretim” kurumu öğretmenleri alıyor. İkinci sırayı alan öğretim üyelerini, özel ya da kamu finans sektöründe çalışanlar izliyor. Kamu kurumlarında çalışan memurlar (memur-şef-müdür-başkan-genel müdür yardımcısı), kamu kurumlarının temizlik ve özel güvenlik hizmetlerinde taşeron firma olarak hizmet yürüten özel şirket çalışanları da listede yer alıyor.
Büyük şehirler başta olmak üzere özellikle kamuda, mobbing davaları açıldı ve yargıda yüklü miktarda dosya bekliyor. Davalar, görevi kötüye kullanma, eziyet, hakaret, özel hayata müdahale, haberleşmenin gizliliğini ihlal gibi suçlar kapsamında olduğu gerekçesiyle maddi, manevi tazminat davası kapsamında. Mobbing’e karşı dava açma ve şikâyet etme konusunda, kamu sektöründe çalışanlar daha cesur davranırken, bu grubun içinde de ilk sırayı öğretmenler alıyor.
Bazı idareciler, yöneticiler MOBBİNG DE YAPARIM KARİYER DE diyebiliyorlar. Fahrinnisa İÇTEN öğretmenimi buradan saygıyla selamlıyorum. Öğretmenim sizleri unutmadık hep yanınızdayız. Mobbinsiz günler dilerim.
Erhan SARICA