Menü Kapat

2023 Hedeflerinde Malatya’mız

2023 Hedeflerinde Malatya’mız Nasıl Yer Almalıdır?

20 Eylül 2013  
 
     Türkiye’nin 2023 hedefleri içinde yer alan Şehir Hastanelerini projesinde ilk adımlar atıldı. Kamu-Özel Sektör İşbirliği ile 14 ilde yapılacak 15 Şehir Hastaneleri Kompleksi Projesinin imza töreni Haliç Kongre Merkezinde 12 Eylül 2013 tarihinde Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Törende, Sağlıkta yeni ve tarihi bir dönüşümü gerçekleştirerek Kamu-Özel Sektör İşbirliğini ispat ettiklerini belirten Başbakanımız “Eğer siz finansman yönetimi, insan yönetimi, bilgi yönetimi nedir bunu biliyorsanız bu eserleri ortaya koyarsınız.”dedi.
   Yapılacak Şehir Hastanelerinde Kalp Damar Hastalıkları, Ortopedi ve Nörolojik Bilimler, Kadın Doğum, Çocuk, Onkoloji, Rehabilitasyon, Psikiyatri hastanelerinin yanı sıra Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kongre Merkezleri, Yüksek Teknoloji ve ARGE Merkezleri ile sosyal aktivitelerin yapılacağı birçok merkez bulunacak. Bu komplekslerdeki hastanelerimizin ilk etabı tamamlandığında 22 bin yeni ve nitelikli yatağa sahip olunmasının yanı sıra 100 bin yeni istihdam sağlanacaktır.
 
    Geçtiğimiz günlerde Yozgat’ta atılan ilk Şehir Hastane Kompleksi temelinden sonra Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kompleksinin temeli de Sayın Başbakanımız ve Sağlık Bakanımız katılımı ile önceki gün atıldı. 1.204.713 m2 alan içinde 630.000 m2 kapalı alana sahip komplekste 100'ün üzerinde ameliyathane, 3662 yatak sayısı (rezerv yataklar ile 4.376) olmak üzere Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi olacak Bilkent Entegre Sağlık Kompleksinin, Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle 30 ayda tamamlanması hedeflenmektedir.
 
    Sabah Gazetesi; Türkiye’nin 2023 hedeflerini 100 başlık altında toplamış. Bunlardan bazıları Avrupa-Asya Geçişi, Kanal İstanbul, Körfez Geçişi ve 3. Köprü ile bağlantı yolları, Karayolu, Metro, Denizcilik, Demiryolu, Havayolu, Limanlar, Bilişim, Enerji, 22 ilde 35 Sağlık Kompleksi, Rafineri, Finans Merkezi, Boru hattı, Türkiye’yi havacılık üssü yapmak, Uzay Çalışmaları, Yerli otomobil ve Uçak Sanayi, Orta ve Yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak, Dünya çapında turizm kentleri oluşturmak, Orman varlığını ülke toplam alanının yüzde 30’una çıkarmak, Olimpiyat, Dünya Futbol Şampiyonası, Avrupa Futbol Şampiyonası gibi bir büyük organizasyona ev sahipliği yapmak, Tüm Liman ve OSB’lerin bölünmüş yollarla bağlantılarını oluşturmak, Uluslararası Bilişim Şirketlerinin Ar- Ge Merkezlerinin Türkiye’de kurulmasının sağlanması, Yaklaşık 10 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı, Hazır giyim sektöründe 60 milyar dolarlık ihracat, İçme, kullanma ve sanayi için 38.5 milyar metreküplük su kapasitesi yaratmak, Tüm sulanabilir arazilerin sulanmasını sağlamak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirket sayısını 1.000’e ulaştırmak, nüfusun yüzde 10’una yakın yatırımcı olmasını sağlamak, Okullaşma oranlarını ilköğretim ve ortaöğretimde yüzde 100, yükseköğretimde ise yüzde 50 seviyesine çıkarmak, Teknoparkların etkinliğini artırmak, Tarım ve Hayvancılığı desteklemek, Sanayide maliyetleri düşürecek ARGE çalışmalarına destek olmak gibi hedeflerimiz sıralanmış.
 
    Türkiye’nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için yaklaşık hesaplamalara göre 400 Milyar Dolar kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hedeflerin Finansmanında kamu bütçesinin yanı sıra “Yap İşlet Devret” (YİD) ve “Kamu Özel Sektör İş Birliği” (KÖİ) modellerden de kaynak yaratılacaktır. 
 
    Finansman açısından güçlü uluslararası Global Kuruluşlar, Avrupadaki durgunluk ve Asyadaki karışıklıklara karşın ülkemizin genç ve dinamik nüfus yapısı ve yüksek gelişme seviyesinden dolayı iş/yatırım yapmak için ülkemizde yoğun çalışmalar yapmaktadırlar.
 
    Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda; uluslararası birçok sektörde faaliyet gösteren bir kuruluşun Avrupa ve Asya’dan Sorumlu Başkanı; Türkiye’nin Enerji, Sağlık, Ulaşım başta olmak üzere birçok alanlardaki 2023 hedeflerini sıraladıktan sonra Türkiye’nin bu büyük hedeflerini önemsediklerini ve kendi faaliyet alanlarına giren sektörlerde çalışmalar yaparak ve projeler oluşturduklarını belirttiler.
 
    Türkiye’nin kalkınma dinamikleri arasında 760 bin nüfusu ile yer alan Malatya’mıza; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.Yılındaki bu büyük hedeflerin gerçekleştirilmesinde de önemli rol düşmektedir.
 
    Bilgin AKBAL / Elektrik Yük. Müh.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir